ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΛΙ

ΤΟ ΜΕΛΙ

Πρόκειται για ένα μοναδικό στο είδος του προϊόν, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, γνωστό από την αρχαιότητα για την ωφέλιμη δράση του στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Βασικό συμπλήρωμα της καθημερινής μεσογειακής διατροφής, περιέχει μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες, λιπαρά κι οργανικά οξέα κι ένζυμα.

ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ

Η συχνή χρήση του μελιού δίνει δύναμη κι ευεξία στον οργανισμό. Βοηθά τη λειτουργία των ενδοκρινικών αδένων και τον ελαττωματικό μεταβολισμό, ρυθμίζει τη λειτουργία του εντέρου, είναι δυναμωτικό και καταπραϋντικό. 

Το μέλι είναι πηγή ενέργειας για τους αθλητές, τα παιδιά, τις εγκύους, τους αρρώστους, για κάθε ταλαιπωρημένο οργανισμό. Μας εφοδιάζει με ενέργεια, καθώς αποτελεί πηγή απλών και σύνθετων υδατανθράκων. Γνωστό είναι το μέλι επίσης για τις αντισηπτικές του ιδιότητες!

Η ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ

Η κρυστάλλωση είναι φυσικό φαινόμενο που δεν προξενεί καμία αλλαγή στη θρεπτική και βιολογική ιδιότητα του μελιού. Σχετίζεται με τη φυτική προέλευση του μελιού κι επηρεάζεται από τη χημική του σύνθεση. Ένα κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι χαλασμένο ούτε νοθευμένο. Το κρυσταλλωμένο μέλι ρευστοποιείται εύκολα σε μπεν-μαρί χωρίς να χάσει καμία από τις βιολογικές και θρεπτικές του ιδιότητες.

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ

Το χρώμα είναι χαρακτηριστικό της προέλευσης του μελιού. Τα σκοτεινόχρωμα μέλια είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο κλπ.) κι έχουν υψηλή θρεπτική αξία. Τα ανοιχτόχρωμα έχουν ωραίο άρωμα και γεύση.

ΕΙΔΗ ΜΕΛΙΟΥ

Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες μελιού. Το ανθόμελο, που παράγεται από το νέκταρ των λουλουδιών και το μέλι μελιτωμάτων που παράγεται από το χυμό του Πεύκου, της Ελάτης και άλλων δασικών φυτών. Το ανθόμελο όταν έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά λαμβάνει την ονομασία του φυτού από το οποίο προέρχεται. Έτσι, έχουμε μέλι Θυμαριού, Πορτοκαλιάς, Ηλίανθου, Ερείκης, Καστανιάς, Βαμβακίου, Πολυκόμβου κλπ. Το ίδιο συμβαίνει και με το μέλι μελιτωμάτων με κύριες κατηγορίες το μέλι Πεύκου και Ελάτης. Η κάθε κατηγορία μελιού έχει τις εξής ιδιομορφίες και χαρακτηριστικά που την κάνει να ξεχωρίζει απ’ όλες τις άλλες.