ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΠΟΛΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΠΟΛΗ

Η πρόπολη είναι ρητινώδης κολλητική ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες από διάφορα φυτά, την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες και την χρησιμοποιούν για να στεγανοποιήσουν και να απολυμάνουν το εσωτερικό της κυψέλης. Η ονομασία οφείλεται στο ότι οι μέλισσες την τοποθετούν μπροστά στην είσοδο της κυψέλης(πρώτης πόλης) ώστε να την στενέψουν και να εμποδίσουν την είσοδο διαφόρων εχθρών, όπως είναι μεγάλες πεταλούδες, σαύρες κ.α.

Η πρόπολη περιέχει κυρίως ρητίνη 55%, κερί 30%, αιθέρια έλαια 10%, γύρη 5%. Τα υπόλοιπα συστατικά της είναι αρωματικές ουσίες, σάκχαρα, τερπένια, αλειφατικά οξέα και οι εστέρες τους φλαβόνες, ανόργανες ουσίες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και άλλα γνωστά και άγνωστα συσταστικά.

ΦΥΣΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ

Το χρώμα της πρόπολης εξαρτάται από την φυσική της σύσταση. Συνήθως είναι καφέ-πράσινη, καστανή, σκούρο καφέ. Είναι αδιάλυτη στο νερό και διαλυτή στην αλκοόλη. Σε θερμοκρασία πάνω από 25οC είναι μαλακή, εύκαμπτη και κολλάει στα χέρια, ενώ σε θερμοκρασία κάτω από 25 οC γίνεται σκληρή και εύθραυστη.

Η πρόπολη έχει βακτηριοστατικές και βακτηριοκτόνες ιδιότητες:

  • Χρησιμοποιείται για την θεραπεία τραυμάτων των αναπνευστικών οργάνων, της στοματικής κοιλότητας και άλλων περιοχών του ανθρώπινου σώματος.
  • Η πρόπολη χρησιμοποιείται κατά του χρόνιου κνησμού, για την θεραπεία της τοπικής κοκκινίλας, της φαρυγγίτιδας των μυκητιάσεων και γενικά προβλήματα ωτορινολαρυγγολογίας.
  • Αλκοολικό εκχύλισμα πρόπολης 50% χρησιμοποιείται για την θεραπεία της χρόνιας ωτίτιδας.
  • Η πρόπολη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του έλκους και προβλημάτων του προστάτη.
  • Η πρόπολη χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική για την θεραπεία προβλημάτων της στοματικής κοιλότητας.
  • Η πρόπολη χρησιμοποιείται στα καλλυντικά, σε λοσιόν, κρέμες προσώπου, σαπούνια, σαμπουάν και οδοντόπαστες.

ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

Η πρόπολη συλλέγεται με ειδικές σήτες οι οποίες τοποθετούνται μέσα στην κυψέλη, όταν γεμίσουν οι σήτες τοποθετούνται στην κατάψυξη όπου εκεί σκληραίνει, γίνεται άκαμπτη και στη συνέχεια την “διπλώνουμε” γρήγορα και την “ξεδιπλώνουμε” τινάζοντάς την πάνω σε ένα καθαρό ύφασμα, ώστε η πρόπολη που ξεκολλάει και πέφτει σε νιφάδες να μαζευτεί εύκολα και με καθαρό τρόπο.

ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΗ

Η πρόπολη στη φυσική της μορφή, ακατέργαστη καταναλώνεται σε μικρά κομματάκια στο μέγεθος φακής. Η γεύση της είναι πικρή και η χρήση της είναι αποτελεσματική για φλεγμονές ή έλκη στο στόμα, λαιμό ή λάριγγα και βοηθάει την λειτουργία ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και προστατεύει από ορισμένες δυσμενείς συνθήκες υγείας. 

ΒΑΜΜΑ ΠΡΟΠΟΛΗΣ

Αλκοολικό εκχύλισμα πρόπολης χρησιμοποιείται για την θεραπεία τραυμάτων, την απολύμανση της στοματικής κοιλότητας, έχει αντιφλεγμονώδη, αντιβακτηριδιακή, αντισηπτική δράση. Συνηθισμένη δασολογία είναι 10-15 σταγόνες την ημέρα.

ΛΑΔΙ ΠΡΟΠΟΛΗΣ

Πρόπολη και παρθένο ελαιόλαδο που λόγω της αντισηπτικής και αντιφλεγμονώδους δράσης του:

  • Αναστέλλει την μικροβιακή ανάπτυξη και εξολοθρεύει μύκητες και βακτήρια.
  • Βοηθάει την ανάπλαση της επιδερμίδας, ενώ επειδή δεν περιέχει οινόπνευμα είναι άριστο επουλωτικό εξωτερικής χρήσης ιδανικό για μικροτραύματα, τσιμπήματα, εγκαύματα κ.α.

ΣΠΡΕΙ ΠΡΟΠΟΛΗΣ

Το σπρέι πρόπολης με την φυσική και δραστική του σύνθεση αντιμετωπίζει άμεσα τις λοιμώξεις και τις επακόλουθες φλεγμονές και μυκητιάσεις της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας, αναστέλλοντας το αίσθημα του πόνου και του έντονου ερεθισμού.

Κατάλληλο για στοματικά έλκη, άφθες έρπη, χωρίς παρενέργειες και χωρίς ανώτατο όριο στην χρήση.

Ανακινούμε πριν την χρήση.